Když jsem v prosinci loňského roku viděla přehled akcí pro rok 2023, velmi mě zaujala akce „Vaření s MasterChefem“ a hned jsem začala zjišťovat, kdo že nám to bude vařit. Padlo jména Roman Staša. Byla jsem nadšena. MasterChefa jsme v roce 2020 sledovala a Romanovi fandila jako divá. J
15.10.2023 nastal den D. U Hanky Hradské doma, které chceme za „azyl“ moc poděkovat, se nás sešlo 9. Start byl naplánovaný na 10 hodinu a sám mistr šéf měl dojet kolem 12 hodiny. Dali jsme si tedy drobné občerstvení, kafíčko, a ne řidiči si dali i víno. Měli jsme si čas i mezi sebou popovídat a netrpělivě jsme ve výborné atmosféře vyčkávali poledne.
Když Roman dorazil, hned začal nosit věci na vaření a postupně se začal orientovat v kuchyni u Hanky. Samozřejmě nás hned zapojil do činností spojených s vařením. Já se pustila do krájení a hned, jak to bylo možné, jsme začali Romana zpovídat, jaký byl MasterChef, jestli opravdu tvořili recepty až na místě, jak dlouho trvalo natáčení a co se dělo mimo kamery. Dověděli jsme spoustu zajímavostí.
Do 20 minut byl na stole náš předkrm v podobě tacos a podával se s domácím chutney, nakládanou cibulí, kterou si Roman sám vyrábí, dále salátkem s ředkvičkami a vlašskými ořechy, zakápnutý domácí salsou s wasabi. Maso v tortille byla přeštická krkovice. Vše kmitalo a Roman se jen otáčel v kuchyni. Předkrm byl opravdu výborný, jen jsme si chrochtali a ani nedutali J
Po předkrmu se chystal hlavní chod. Flank steak, pravá svíčková a mořský vlk. K tomu se podával salát s grilovanou kukuřicí, feta sýrem, květákem a zakápnutý olivovým olejem. Velice zajímává chuť. Flank a i svíčková byly luxusní. Osolený a opepřený mořský vlk, který byl dělaný v troubě jen cca 20 minut, byl pomyslnou třešničkou na dortu. Musím říct, že ryba byla opravdu výborná jako ostatně všechno, co jsme od Romana jedli. J
Na závěr nám Roman připravil dezert, ananas s vanilkou a tonka boby. Když přivoníte k tonka bobům, na první dobrou, ucítíte marcipán. Dezert byl vynikající. K dezertu jsme si dali výborné kafíčko, a i sám MasterChef Roman si k nám přisedl a rozpovídal se nám. Vyslechli jsme zajímavé historky, co se tu a tam přihodí, když jezdíte na vaření k lidem pod obchodní značkou #bezadresy. Jedna historka pro ukázku.
Když dojel na plánovanou adresu, dostal se do míst samot, luhů a hájů následujíc auto, za kterým měl jet. Po 20 minut řidič vystoupil a zeptal se proč mě sledujete? Když tedy volal na místo, kde měl vařit, zjistil, že měl být u Ostravy, ale byl u Liberce. Stejný název obce a stejné auto, za kterým měl jet. No i to se stává, a tak vaření museli přesunout. Další velmi zajímavé historky si jako účastníci necháme pro sebe J Po dezertu a kávě jsme se přesunuli na zahradu, kde se s námi Roman vyfotil.
Co říci závěrem? Já byla velmi nadšená jak z jídla, které nám uvařil šéf kuchař s titulem MasterChef 2020, tak i z lidskosti, která z Romana jen srší. Roman působil v televizi jako velký usměvavý pohodáře působil tak na nás i ve skutečnosti. Prostě milý kluk s krásným úsměvem. J
Já osobně akci hodnotím velmi pozitivně a jsem přesvědčena, že i ostatní účastníci si nedělní odpoledne maximálně užili.
Marcela Kilian